lauantai 17. maaliskuuta 2018

Talvimökkeilyn mahdollistajia

Mökkimme  on kesämökki ja sellaiseksi aikanaan rakennettu. Mielellään kuitenkin tänne haluamme tulla muinakin vuodenaikoina, joten olemme tehneet muutamia ratkaisuja, joiden avulla talvisaikaankin täällä pärjää. Talviasuttavaksi mökkiä ei sentään ole remontoitu, eikä tästä vanhuksesta sellaista olisi helppo tehdäkään.
Mökissämme on kaksi osaa: vanha puoli ja uudempi puoli, jolla mökkiä on 80-luvulla laajennettu. Uusi osa on lähes pelkkää ikkunaa ja selkeästi kesäkäyttöön suunniteltu. Vanha hirsiosa taas pienine ikkunoineen lämpiää nopeammin ja pysyy helpommin lämpimänä. Asensimme siis näiden osien väliin haitarioven, jota pidämme talvisaikaan kiinni ja keskitymme vanhan osan lämpimänä pitämiseen. Tämä  oli ensimmäinen ratkaisumme ja se on osoittautunut toimivaksi. Kylmien ilmojen väistyttyä  ovi on sivussa lähes huomaamattomana.


Toinen ratkaisu oli vanhan takan ja ison tiiliseinän purkaminen. Huonosti vetävän punatiilisen takan tilalle hankittiin varaava takka, joka rapattiin valkoiseksi ja näin saatiin valoa koko huoneeseen. Lisälämpölähteinä meillä on pattereita.


Makuusopin seinällä hurisee etähallintalaite. Laitteen avulla saamme tekstiviestillä kytkettyä sähköt päälle tiettyihin pistorasioihin. Pistorasioihin kytketyt patterit käynnistyvät ja alkavat lämmittää ennen saapumistamme. Muitakin hienouksia laitteeseen on kytkettävissä, mutta meillä on käytössä vain tämä. Ehdottoman hyvä hankinta. Välillä Mökki lähettää tekstareita; jotenkin liikuttavaa.



Näiden kolmen lisäksi toki tärkeä on myös naapuri, joka auraa tienpätkältämme lumet.

 Talvimökkeily siis onnistuu, vaikka siinä on omat haasteensa. Lumen syvyys näyttää olevan 80 - 90 senttiä ja sitä on osittain saman verran myös katoilla. Lumitöiden tekoa riittää kyllästymiseen asti. Kaivoonkaan ei vielä ole kurkistettu, mutta se on arvattavasti jäässä. Miehellä on sitä varten jokin hyvin maskuliininen moukariviritys.

Aurinko paistaa kuitenkin suloisesti ja lämmittää jo jonkin verran. Taivaan sinisyys on uskomaton. Täällä on hyvä olla. Mietitään sähkölaskua sitten myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti