keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Uuden vuoden tuulahduksia

Uudenvuodenlupaukset eivät kuulu tapoihini, mutta siitä huolimatta tammikuu on loistava hetki aloittaa jotain uutta. Valon lisääntyminen, kevään odotus antavat intoa ja virtaa pitkän syksyn puurtamisen jälkeen.
Kiireettömyys on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen. Miten saisi hidastettua tahtia? Lopetettua juokseminen kellon kanssa? Aikaa on, mutta miksi se ei tunnu riittävän.
Itsestä huolehtiminen. Olen laiminlyönyt itseäni ja se näkyy peilissä. Nyt on aika lähteä liikkeelle ilman selityksiä. Aika myös kurkistaa jääkaappiin ja muihin ruokakaappeihin. Voisinko syödä hyvin ja nautiskellen, mutta hieman terveellisemmin? Voisin kyllä. Hatarat askeleet syksyllä jo otin raakaruokien suuntaan ja niistä tullut energinen ja pirteä olo on vielä muistissa.
Kaikki muutokset pitää suunnitella ja kirjojen lukemisella on hyvä aloittaa.
Kaupoista on mukaan lähiaikoina tarttuneet ainakin seuraavat kirjat, joita luen tietyllä varauksella. Siitepölypallerot tuskin minun ruokiini päätyvät. Muutenkaan terveellisyys ei ole ainut asia, jota ruoalta haluan, vaan haluan, että ruoan on oltava myös hyvää. Eikä elämä ilman herkkuja ole kivaa ollenkaan. Haluaisin kuitenkin löytää jotain sellaista hyvää, joka maistuu ilman vehnäjauhoja ja sokeria.


Kasvisruokakokkailua aion lisätä. Tänään aloitin tekemällä falafeleja. Oikeaoppisesti liotin kikherneet yön yli (vaihdoin veden pari kertaa) ja maustoin reippaasti. Näistä tuli kuitenkin yrtitön versio, sillä kovien pakkasten takia en kaupan yrttejä tohtinut ostaa. Seuraavaksi laitan myös reippaasti persiljaa. Uppopaistamisen sijaan kypsensin falafelit uunissa.  Hyvin pysyivät koossa, kuoresta tuli rapea, tosin melko paksu. Paistoaika olisi ehkä voinut olla vähän lyhyempi. Tsatsikin ja salaatin kanssa maistuva ateria. Hyvää flunssantorjuntaa tällä valkosipulimäärällä. Falafelit

200g kuivattuja kikherneitä (liotetaan)
1 sipuli
3 reilunkokoista valkosipulinkynttä
1 rkl tahinia
1 tl jeeraa
1 tl korianteria
2 rkl seesaminsiemeniä
lisäksi chiliä, mustapippuria ja Himalajasuolaa
oliiviöljyä (loraus taikinaan ja käsiin pyöryköiden pyörittelyyn)

Kaikki ainekset monitoimikoneella massaksi. Helppoa! 
Tein 20 pyörykkää ja paistoin varman päälle puoli tuntia 200 asteessa. Leivinpaperin sivelin öljyllä.
Valmiit falafelit, tsatsikia ja salaattia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti