lauantai 2. maaliskuuta 2019

Helmikuussa mökillä

Talvilomalla on ollut aikaa rauhoittua ja rentoutua mökillä. Leuto keli helpottaa toki lämmittämistä, mutta ulkoilua ajatellen se ei ole ihan paras vaihtoehto meidän mökin ympäristössä. Suksien sijaan olen napsauttanut kenkiini nastavyötteet. Kaikki lumi on sulanut järveltä, eikä mökin pihamaallakaan lunta ole enää metrikaupalla, mutta liukasta riittää.

Mökkikäyntiin liittyy olennaisesti kartoitus siitä, missä kunnossa rakennukset ovat ja miten ne ovat talven pakkasista ja lumikuormista selvinneet. Paljukatoksen sortuminen ei ollut kovin suuri yllätys, sillä niin iäkäs se jo olikin - ajalta ennen kestopuuta. Nätisti se oli vajonnut vähitellen kyljelleen vahingoittamatta paljua. Valokatteetkin olivat säilyneet ehjinä. Mies sahasi mokoman virityksen pois ja nyt voidaankin lisätä ensimmäinen kohta tulevan kesän työlistaan.

Muut rakennukset vaikuttavat olevan kunnossa, eivätkä hiiretkään ole bilettäneet talven aikana ainakaan sisätiloissa.
Omenapuiden suojaus on onnistunut ainakin runkojen suhteen. Muutamien alimpien oksien kärjet ja osa silmuista on nätisti napsaistu. Kohteliaasti on kuitenkin jätetty vaihtokaupassa kasa papanoita puun juurelle. Kiitosta vaan. Nuorin puumme oli verkotettu ja se säästyi pupuilta. Ei tosin saatu sitten papanoitakaan.
Muut kasvit vielä lumen alla ja niiden talvehtiminen selviää keväällä.

Eipä ollutkaan kaikki vauriot vielä tässä. Rannan tuntumassa olevan vierasaittamme huopakatteesta on irronnut iso pala. Huomasimme tämän ihan juuri ja voi olla, että tuuli repäisi sen lopullisesti irti vasta ihan äsken. Onhan aitta kattoineen ollut säiden armoilla yli 12 vuotta ja tähän asti kestänyt paahtavat helteet, sadekesät ja lukuisat myrskyt, mutta luulisi kestoa riittävän moniksi vuosikymmeniksi. Kesän työlistaan voidaankin lisätä siis jo toinenkin kohta.

Kävelylenkillä (liukkaalla sellaisella) bongasin ensimmäiset pajunkissat. Kamera kieltäytyi jyrkästi tarkentamasta tuulessa heiluviin kissoihin, joten kuvaamisesta ei tullut mitään.
Maaliskuu. Mökkiviikonloput lähestyvät vauhdilla. Ihanaa!


2 kommenttia:

  1. On se aina vähän jännittävää mennä mökille talven jäljiltä tarkastelemaan rakennusten kuntoa. Millaiset valokatteet teillä oli tuossa katoksessa? Itse olen miettinyt uuden katoksen laittamista mökille.

    https://akiro.fi/valokatteet-ja-kennolevyt/

    VastaaPoista
  2. Ihan sellaiset peruskatteet, joita saa rautakaupasta. Merkkiä en muista. Ne kestivät hyvin, mutta itse rakennelma tuli tiensä päähän. Nyt meillä on tilalla paviljonki, jonka kangaskatos pannaan talviteloille.

    VastaaPoista