Kasvihuoneessa vielä sinnittelee näilläkin keleillä tomaatteja ja chilejä. Vähän hidasta on kypsyminen ollut, mutta sitäpä iloisempi yllätys on jokainen punaposkinen hedelmä (vai marjojako ne ovat?).
Sadon kypsyttelyä seuratessa, myös omassa päässä kypsyy jo seuraavan kasvukauden suunnittelu. Olen taipuvainen luopumaan tomaattiviljelystä. Ne eivät vaan ole minun lajini. Sitä paitsi tomaatin varret ja lehdet haisevat pahalle. Chilit sen sijaan ovat osoittautuneet myös tällaisen heikommankin kesän (ja viljelijän) kasveiksi. Sato eri lajeissa on ollut vaihteleva, mutta kokeilemalla selviää, mitkä lajit parhaiten menestyvät. Keskikokoiset olen jo kantanut tupaan, mutta isoimmat joutuvat jäämään kasvihuoneeseen. Kovin kylmiä öitä ei vieläkään ole luvassa, joten eivätköhän ne siellä pärjää.
Tänä kesänä kokeilussa oli kuusi lajia:
Cayenne. Punaisia ja pitkiä, kuten huomaatte.
Trepadeira Werner. Mitähän näistä nyt sanoisi. Aika blondeja. Runsaasti Verneri on kukkinut, mutta hitaasti tuottaa marjoja.
Super Chili. Nimensä veroinen! Erittäin helppo kasvatettava ja runsaasti satoa tuottava.
Seuraavaksi onkin mietittävä, miten sato säilötään. Pakkaseen? Kuivatukseen? Kallistun kuivattamisen puolelle, koska pakastimen kätköihin minulta unohtuu yleensä yhtä sun toista. Kuivuria en vielä tällä satokaudella aio hankkia, joten muita virityksiä on kehiteltävä.
Bolivian rainbowit on kyllä nättejä!
VastaaPoista