keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Sitruunainen juustokakku uunissa

Sitruunaiset leivonnaiset kiehtovat minua vuodesta toiseen ja erityisen hyvin ne sopivat kevääseen ja pääsiäiseen. Ja kesään.
Flunssa on vienyt voimani ja hermoni, mutta tänään kokosin itseni ja sain kuin sainkin juustokakun aikaiseksi. Hyydykekakkuja olen tehnyt niin paljon, että vaihteluksi halusin uuniversion.   Tiskiä tuli taas ihan kiitettävästi. Onneksi mies siivoaa aina jälkeni keittiössä, sillä siihen eivät heiveröiset voimani olisi tänään mitenkään riittäneet.




Sitruunainen juustokakku

200 g Kultamuro-keksejä
100 g voita

4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
2 rasiaa sitruunatuorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl lemon curdia
1 luomusitruunan kuoriraaste
0,5 sitruunan mehu
0,4 dl perunajauhoja


Murustele keksit ja lisää sulatettu voi.
 Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia. 
Painele muruseos vuoan pohjalle ja tästä keksimäärästä riittää hyvin reunoillekin.
Erottele keltuiset ja valkuaiset.
 Vatkaa keltuaiset, tuorejuusto, sokeri ja lemon curd. 
Lisää kuoriraaste, mehu ja perunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
Yhdistä valkuaisvaahto ja keltuaismassa nuolijalla varovasti nostellen.
 Kaada massa vuokaan. (Käytin 20 cm irtopohjavuokaa) Paista 175 asteessa vajaa tunti.

Pinnasta tuli aika tumma, vaikka peitinkin kakun foliolla loppuvaiheessa.
Irtopohjavuokani alkavat olla tiensä päässä. Niin tämäkin vuoka lirutteli uunin pohjalle kivasti siivottavaa. Nyt oli ihan ihan pakko putsata uuni. Tätä hommaa en ole saanut siirrettyä miehen tehtäväksi.
Vaikein vaihe alkaa kakun uunista ottamisen jälkeen. Milloinkas sitä syödään ? - tyyppisiin kysymyksiin kun joutuu vastaamaan, että ei vielä, kun sen pitää ensin jäähtyä...

Odottavat palkittiin makoisalla kakulla. Tomusokeripilvellä hunnutettuna pintakaan ei tuntunut liian tummalta. Tämä olkoon yksi ehdokas pääsiäisen kakuksi. Silloin sen voisi koristella vaikkapa suklaamunilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti